Polonia: Inițiativa cetățenească de prohibiție a avorturilor eugenice (în caz de malformație a copilului), mari șanse de a fi adoptată

Inițiativa, intitulată „Stop Avort”, a colectat 830.000 de semnături cu începere de la 1 septembrie 2017 și a fost depusă la Parlament la finalul lunii noiembrie.

Inițiativa a fost susținută și de episcopii catolici precum și de Biserica Ortodoxă locală.

Sistemul democratic polonez permite ca un grup de minim 100.000 de semnături să constituie baza pentru o inițiativă a cetățenilor, la fel ca și în România, semnături care pot fi colectate în maxim 3 luni.

Lideri politici din partidul de guvernământ, inclusiv fostul primi-ministru, actual vicepremier, Beata Szydlo, precum și Președintele Poloniei, Andrzej Duda, au comentat favorabil inițiativa dând de înțeles că aceasta va fi adoptată, respectiv promulgată.

Totodată, mai mult de 100 de legiuitori au remis în toamnă Curții Constituționale aceeași propunere de eliminare a avortului eugenic din legea poloneză, motivând că acesta este împotriva legii fundamentale a țării. Decizia este așteptată în câteva luni. Constituția poloneză recunoaște în mod expres demnitatea persoanei umane.

Anul trecut, o altă inițiativă cetățenească viza prohibiția aproape completă a avortului, cu excepția cazului în care viața femeii este pusă în pericol de continuarea sarcinii, și înăsprirea sancțiunilor penale pentru medicii care practică avortul ilegal. După o dezbatere extrem de aprinsă și pe fondul presiunilor din stradă, proiectul a fost respins dar inițiatiorii au promis că vor reveni cu o nouă propunere.

Află mai mult – CULTURA VIETII

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari