Florin Ianovici – Focul lui Dumnezeu

VEZI PAGINA Florin Ianovici PREDICI aici

Florin Ianovici - Lucrarea Duhului Sfint2sursa pozei Agnus Dei

  • Oare sa mai faci foc cand ies naparci si te musca?…Intotdeauna, cand aprinzi un foc, se va vedea de departe. Intotdeauna, vor fi atrasi de foc tot felul de oameni si probabil ca tot felul de lucruri ti se vor intampla.
  • Cel mai puternic ne sting focul cei care zic ca ne iubesc. E paradoxal, dar focul se stinge cel mai usor de catre fratii nefrati. Asa i-am numit eu in seara asta- frati nefrati.
  • Fratii mei si surorile mele, vreau sa va spun un lucru. Sa nu va vindeti niciodata libertatea de cuget  si niciodata sa nu va dati incredintarea pe care o aveti, cata vreme este asezata pe Biblie.
  • Frate imi este acela care crede in ceea ce spune Biblia. Si sora e intotdeauna aceea care ma indeamna sa alerg mai mult si sa fac mai mult pentru Dumnezeu. Sa nu va lasati niciodata prinsi in cursa fatarniciei, nici in cursa comoditatii, nici in socoteli omenesti. Sa traiti cum spune Biblia, ca sa arda focul in voi.
  • …in ziua in care focul nostru se stinge, noi in ziua aceea inghetam cu totul. Indiferent cat de mari vor fii greutatile, indiferent cat de mult oamenii te vor dispretui, indiferent cat de multe vor fi cursele fratilor nefrati, tu niciodata sa nu lasi focul acesta sa se stinga. O biserica care n-are foc, si credinciosi care nu au foc, poate ca programe sunt, dar in nici un caz, nimeni nu va simti pe Domnul
  • Dumneavoastra stiti cand a avut loc momentul acesta a mortii a celor doi (fii ai lui Aaron)? In momentul in care slava lui Dumnezeu s-a coborat in templu. Stati linistiti ca nu moare nimeni cata vreme Domnul nu coboara. Putem dormi linistiti in biserica in care slava lui Dumnezeu nu coboara, nu numai cei doi dar si atatia altii vin, canta, vorbesc, pleaca si nu mor. Numai in locul unde slava lui Dumnezeu coboara, atunci se descopera focul strain.
  • Primul lucru pe care Dumnezeu ni-l cere in aceasta seara este ca cine slujeste in lipsa sfinteniei se joaca cu Dumnezeu si aduce foc strain.
  • Dar, ce inseamna un om smerit? Un om smerit este omul intelept care stie ca totul i se datoreaza lui Dumnezeu

Faptele Apostolilor 28:1-6

Dupăce am scăpat de primejdie, am aflat că ostrovul se chema Malta. Barbarii ne-au arătat o bunăvoinţă puţin obicinuită; ne-au primit pe toţi la un foc mare, pe care -l aprinseseră din pricină că ploua, şi se lăsase un frig mare. Pavel strînsese o grămadă de mărăcini, şi -i pusese pe foc; o năpîrcă a ieşit afară din pricina căldurii, şi s’a lipit de mîna lui. Barbarii, cînd au văzut năpîrca spînzurată de mîna lui, au zis unii către alţii: ,,Cu adevărat omul acesta este un ucigaş, căci ,Dreptatea` nu vrea să -l lase să trăiască, măcar că a fost scăpat din mare.„ Pavel a scuturat năpîrca în foc, şi n’a simţit niciun rău. Oamenii aceia se aşteptau să -l vadă umflîndu-se sau căzînd deodată mort; dar, dupăce au aşteptat mult, şi au văzut că nu i se întîmplă niciun rău, şi-au schimbat părerea, şi ziceau că este un zeu.

Dragii mei, sa ne punem o intrebare: Oare sa mai faci foc cand ies naparci si te musca? N-ar fi iesit naparca daca nu era foc. Biblia spune ca intr-un mod paradoxal, intotdeauna exista riscul acesta ca naparcile as fie atrase de foc. SI atunci, ce sa mai faci? Sa nu mai faci foc daca ies naparcile? Sunt in viata oameni care gandesc in felul urmator: Traiesc prea bine, in asa fel ca sa nu atrag prea multe rele asupra mea. Intotdeauna, cand aprinzi un foc, se va vedea de departe. Intotdeauna, vor fi atrasi de foc tot felul de oameni si probabil ca tot felul de lucruri ti se vor intampla. Nu stiu daca a-ti bagat de seama, dar, Dumnezeu are o specialitate si lui Dumnezeu ii place focul. Cand a vorbit cu Moise a vorbit dintr-un rug aprins. Biblia spune despre Dumnezeu ca este un foc mistuitor. Biblia spune despre crestin ca trebuie sa fie in clocot. Asta inseamna ca trebuie sa arzi. Apostolul Pavel zicea, „Este vreunul dintre voi in pacat si eu sa nu ard?”

Photo credit www.jskogerboe.com

I. Cum sa faci in aceste zile sa-ti mentii focul? 

Sa stiti ca cea mai mare lupta a celui rau este sa te stinga. Sa credeti lucrul acesta, ca cel mai mare lucru a celui rau este sa stinga pe cei aprinsi. Apoi, daca n-a reusit sa-i stinga, stiti ce va face? Te va face sa aduci foc strain- sa-l falsifice. Si daca vei tece de aceste doua etape stii ce va ramane in tine? Focul lui Dumnezeu. In aceasta seara vreau sa va spun cum sa ne luptam ca sa nu ne fie stins focul. As vrea sa va spun ceva din viata apostolului Pavel si sa fim motivati:

1. Cel mai puternic ne sting focul cei care zic ca ne iubesc.

E paradoxal, dar focul se stinge cel mai usor de catre fratii nefrati. Asa i-am numit eu in seara asta- frati nefrati. Pavel avea o dorinta fenomenala. El zice, „Vreau sa ma duc in Ierusalim.” El a avut aceasta dorinta: La Ierusalim si la Roma. Sunt ultimile doua destinatii din viata acestui mare barbat a lui Dumnezeu. Cand se uita spre Ierusalim, probabil se gandea: Ma duc acolo, in locul unde este cel mai bine. Cati dintre dumneavoastra n-aveti asa o imagine deosebita despre Ierusalim? In fiecare an ma cheama fratii sa merg in Ierusalim si in fiecare an le dau acelasi raspuns – Nu. Ei m-au intrebat: De ce? Pentru ca nu vreau sa fie ruinata imaginea biblica a Ierusalimului pe care o am. Ca mi-e sila si mi-e frica de ideea de comert si cum oamenii au facut din ceva sfant altceva. Prefer sa am imaginea biblica a Ierusalimului si asupra tuturor locurilor care le-am inteles din Biblie. Cand Pavel se ducea spre Ierusalim, Biblia spune ca i-a iesit in cale un prooroc. Si proorocul acela ii zice, „Uita-te cum vor face ei cu tine la Ierusalim. Te vor lega cum leg eu braul, asa te vor lega.” Si Pavel a zis, „Chiar daca ma vor lega, chiar daca ma vor da pe mana neamurilor, dorinta mea este in continuare sa merg la Ierusalim.” Nu ti s-a intamplat sa ai si tu parte de asa ceva? Ce dor ti-a fost sa vii la biserica si ti-a scos nu stiu cine pe cineva in cale si ai zis, „Ce rost are sa ma duc la biserica? Ce rost are sa mai mergi la biserica daca iti iese cate unu in cale, care iti spune cate o vorba, care de atatea ori te face sa te simti rau? Sunt situatii din acestea in care focul iti incearca sa fie stins.  Si au reusit sa-i stinga focul.

A venit Pavel si cand l-au vazut l-au luat in brate si au zis, „Vai ce bucurosi suntem sa te vedem si s-au bucurat impreuna. Dupa care, nici la 5 minute dupa ce s-au imbratisat si si-au dat o sarutare sfanta, ce i-au spus fratii? „Tu esti cunoscut peste tot, dar uite ce vorbe se aud despre tine: Ca tu spui la multi sa renunte la lege, sa nu se mai taie imprejur, sa nu mai tina legea. Si Ierusalimul care te cunoaste si esti faimos, zice despre tine ca tu-i indemni pe oameni ca sa nu mai tina legea.” Au venit „fratii” si au zis, „Uite ce sa faci tu Pavel, ca sa fie bine. Uite, sunt 4 tovarasi de-ai nostri care vor sa se curateasca. Du-te la templu. I-ai pe socoteala, cheltuiala ta, radete si tu sa vada toti cat de pios esti tu.” Fratii mei si surorile mele, vreau sa va spun un lucru. Sa nu va vindeti niciodata libertatea de cuget  si niciodata sa nu va dati incredintarea pe care o aveti, cata vreme este asezata pe Biblie. (7:24) Cursa aceasta din partea fratilor a fost periculoasa pentru Pavel. Stiti ce a facut Pavel? S-a dus, s-a ras in cap, i-a luat pe cei patru, s-a dus la templu si cand au vazut cei de la templu cat a cheltuit pentru ei, ce credeti ca au zis cei de la templu? Ce ne pasa noua ca te-ai ras? Au pus mana pe el si l-au bagat in inchisoare.

Si fratii mei si surorile mele, vreau sa va spun in momentul acesta un lucru clar si limpede: Frate imi este acela care crede in ceea ce spune Biblia. Si sora e intotdeauna aceea care ma indeamna sa alerg mai mult si sa fac mai mult pentru Dumnezeu. Sa nu va lasati niciodata prinsi in cursa fatarniciei, nici in cursa comoditatii, nici in socoteli omenesti. Sa traiti cum spune Biblia, ca sa arda focul in voi. Sa iubiti ceea ce spune Biblia. Si cand iti spune Biblia, „Dar, hai mai odihnestete omule, ca esti obosit?” Cand spune Biblia asa? Nu spune. „Dati-va toate silintele si faceti mai mult, uniti lucrurile intre ele, uniti dragostea de frati cu tot ce se poate- cu ospetia, credinta si sa fie un belsug in toate,” asa spune Petru. Iubitii Domnului, vreau sa va spun un lucru in aceasta seara: Voi sa nu va luati dupa aceea care nu va spun lucruri biblice, ca va vor stinge focul intr-o zi. Voi sa stati langa oamenii care va aprind si va spun mereu despre patria lui Dumnezeu, sa stati langa oamenii care canta Maranata. Sa stati langa oamenii care canta si vorbesc despre Dumnezeu. Sa nu cadeti in cursa fatarniciei sau a unor calcule omenesti. Nu traiti cu frica in cursa aceasta a oamenilor. Cand a-ti plecat in numele lui Dumnezeu  sa aveti credinta ca Dumnezeu lucreaza. Cine mai stinge focul-

2. Dispretul oamenilor care-si dau cu parerea specialistilor

Exista o alta cursa ca sa se stinga focul. Pe pamantul acesta, prea putini dau un ban (sa zicem asa metaforic) pe vreun credincios. Deschizi tu gura, Si tu spui ceea ce Dumnezeu iti spune tie. Tu traiesti potrivit principiilor Biblice. Pavel spunea, „Oameni buni, nu-i bine sa plecam noi cu corabia din locl acesta, limanul e bun. Ramane-ti aici.” „dar, ce experienta ai tu?” La care urma sa spuna, „Trei corabii s-au sfaramat sub mine. Nu e destul?” (2 Corinteni) La care specialistii au zis,”Nu.” S-au sfatuit si au zis, „Noi plecam.” Au ridicat ancora… De ce? S-au luat dupa vreme. S-au uitat de jur imprejur si au vazut ca vremea-i buna si au plecat. (11:00)

La locul de munca tu birui daca esti un om muncitor. Dar in primul rand tu birui daca esti un om credincios. Indiferent ce are sa-ti spuna unul sau altul, tu sa te increzi in Domnul Dumnezeu si tu sa traiesti bizuindute pe Domnul Dumnezeu. Sunt asa de multi specialisti si asa de multi isi dau cu parerea. Asa de multe lucruri astazi sunt la standarde inalte. Dar eu stiu un lucru, ca un om care este credncios va birui. S-au uitat la Pavel si au zis, „Cine esti tu ca sa ne dai noua sfaturi?” Am sentimentul acesta ca traiti si voi drama aceasta. Vin copiii si se uita si zic, „Cine esti tu sa-mi dai mie sfaturi?” „pai nu sunt cine stie ce, dar s-au rupt vreo 3 corbaii si sub noi, dealungul timpului. S-au intamplat atatea lucruri prin care am trecut. Nu ni s-a albit parul degeaba la multi dintre noi.” Te uiti in dreapta, te uiti in stanga si zici ca mama, „Dar, nu mai fac nimic. Chiar nu mai vreau sa fac nimic. Nici nu merita lucrul asta.” De ce? Pentru ca atunci cand tu iti deschizi gura si spui un sfat, toti alearga dupa specialisti. Specialistii sunt astazi la putere. Vreau sa va pun o intrebare simpla. Cand a inceput urgia si furtuna si toti erau in aceeasi corabie, ce au zis specialistii? Nimic, muti. Cine s-a ridicat sa zica ceva? Zice Pavel, „Un inger al Dumnezeului carui slujesc mi s-a aratat azi noapte si mi-a spus ca nu va fi nici o pierdere. Ce bine este sa-L ai pe Domnul Dumnezeu si in momentul greu al vietii tale, cand specialistii nu mai deschid gura, o deschizi tu in numele lui Isus.

Sa nu va temeti ca voi nu sunteti la nivelul in care lumea aceasta astazi se prezinta.   Haideti sa va spun la ce ma gandesc cand spun lucrul acesta. Au unii niste pretentii ca sunt foarte destepti. Uitati-va de aproape la felul lor de a vorbi si uitati-va de aproape la felul lor de a se purta. Eu va spun un lucru in aceasta seara: Noi suntem mult mai puetrnici pentru ca Il avem pe Dumnezeu, decat toti specialistii. Sunt multi specialisti care dau sfaturi cu duiumul. Eu vreau sa ma ajute Dumnezeu sa fiu credincios. Sunt multi specialisti care dau sfaturi cu duiumul. Am fost extrem de indurerat ca un om pe care il apreciez foarte mult, e un om cultivat, o minte luminata a Romaniei, am aflat ca la varsta pe care o are, destul de inaintata are o amanta. La care el zice, „Dar ce legatura are una cu alta?” Pai are, ca nu mai pot primi sfat de la cineva care nu stie sa se sfatuiasca pe el. Pe pamantul acesta o sa vina oamenii sa spuna, „Nu te pricepi, nu stii, habar n-ai.” Lasa ca vorbim noi in furtuna. Cand incepe furtuna, atunci se arata cine e cu Dumnezeu si cine e fara Dumnezeu. Poate nu stiu multe, dar un lucru stiu: Dumnezeul meu e viu si nu ma va lasa niciodata.

3. Incercarile din viata sting focul

Un al treilea lucru pe care ne spune Biblia ca e un atac la stingerea focului sunt incercarile din viata. Zice Pavel lui Dumnezeu, „Doamne, vreau sa ma duc la Roma. Asa am o dorinta sa ma duc la Roma.” Si Domnul i-a zis, „Ti-o indeplinesc.” Vei fii intr-o temnita, se va rupe corabia cu tine, dar vei ajunge la Roma. O sa bata vanturile, o sa bata valurile, o sa se ascunda soarele, dar vei ajunge la Roma. O sa stai cu barbarii, o sa fii exilat pe o insula, dar vei ajunge la Roma. Si atatea incercari vin in viata, una dupa alta. Si ganditiva ca s-s dus omul acesta cu o inima curata sa se inchine la Ierusalim. Au iesit fratii in cale si i-au zis, „Tunde-te, schimba-ti infatisarea.” Au pus mana pe el si s-au jurat sa-l omoare. L-au bagat in temnita si 2 ani de zile a stat inchis. S-a rupt corabia, s-a dus, a stat acolo.

Incercari in viata vor fii pentru ca eu consider ca aceasta este calea prin care Dumnezeu lucreaza cu noi. Dar sa nu va lasati niciodata stinsi de incercarile care vin in viata dumneavoastra. Am bagat de seama un lucru ciudat. Cand ne merge bine (spunem) „Slavit sa fie Dumnezeu.” Cantam cu foc, venim la biserica. Cum incepe in viata sa vina o incercare, doua, trei, ne-am inmuiat imediat si nu mai suntem cu un foc pentru Dumnezeu. Va spun in numele lui Isus Hristos in aceasta seara, „Nu lasati incercarile sa va stinga focul.” Atatia dintre noi nu mai sunt la biserica. Stiti de ce? Pentru ca au venit incercarile in viata lor. Si atunci ei au zis, „Unde-i Dumnezeu?” Dumnezeu este acolo cu tine in incercare. Numai  ai rabdare sa ajungi pana la capat.

O credincioasa din China, intr-o seara foarte friguroasa de iarna, fiind insarcinata, a plecat sa mearga la una dintre misionarele crestine care era acolo, pentru ca simtea ca timpul sa nasca e foarte aproape. Femeia aceasta avea masina ca sa mearga la spital. Numai ca in drumul spre aceasta femeie crestina au apucat-o durerile nasterii . Afara era un frig teribil si s-a bagat sub un pod. Si acolo a dat nastere copilului, un baietel. Cand a vazut ca s-a nascut copilul si afara era un ger extraordinar si-a dat hainele jos dupa ea si a infasurat acel copil ca sa traiasca. Ciudat este faptul, intr-un fel ciudat, ca misionar exact in acel  moment a simtit nevoia ca trebuie sa plece inspre ea. Ea povestea ca a intrat in masina de teren, un Jeep, si in momentul cand a plecat spre aceasta femeie credincioasa, zice, „exact in dreptul podului mi s-a oprit masina.” N-a mai mers si a coborat. Cand a coborat a auzit un scancet. S-a dus langa pod si a gasit-o pe aceasta credincioasa, mamica, cu copilul in brate. Numai copilul era viu. Ea l-a invelit cu tot ce avea, ca sa-i fie cald copilului. L-a luat pe acest copil si l-a crescut ca pe copilul ei. Ascultati ce se intampla. Intr-o zi, cand a facut 14 ani, acest copil i-a spus, „Vreau neaparat sa ma duci la mormantul mamei mele.” Era o zi de iarna, geroasa, una din cele mai friguroase zile. Cand a ajuns la mormantul mamei sale, intr-un mod ciudat s-a dus acolo, s-a apropiat si si-a dat haina jos de pe el, dupa aia puloverul. Femeia care i-a fost mama l-a intrebat, „Ce faci?” El n-a zis nimic. S-a dezbracat si a ramas cu nimic si a stat acolo. Ea ii zice, „Dar ce se intampla?” Cand s-a apropiat de el l-a auzit soptind, „Mama, ti-a fost mai frig de atat?” Vreau sa va zic un lucru, dragii mei, in ziua in care focul nostru se stinge, noi in ziua aceea inghetam cu totul. Indiferent cat de mari vor fii greutatile, indiferent cat de mult oamenii te vor dispretui, indiferent cat de multe vor fi cursele fratilor nefrati, tu niciodata sa nu lasi focul acesta sa se stinga. O femeie a putut sa-si dea viata pentru copilul ei, pentru ca in mijlocul iernii avea in ea un foc launtric.

O biserica care n-are foc, si credinciosi care nu au foc, poate ca programe sunt, dar in nici un caz, nimeni nu va simti pe Domnul.

II. Focul strain

In Biblie se spune in Levitic o intamplare extraordinar de ciudata. O intamplare pe care comentatorii Bibliei in fel si chip au incercat sa explice de ce e vorba. Ascultati ce spune in Levitic 10:1-2

Fiii lui Aaron, Nadab şi Abihu, şi-au luat fiecare cădelniţa, au pus foc în ea, şi au pus tămîie pe foc; şi au adus astfel înaintea Domnului foc străin, lucru pe care El nu li -l poruncise. Atunci a ieşit un foc dinaintea Domnului, i -a mistuit şi au murit înaintea Domnului.

Dumneavoastra stiti cate comentarii sunt pe textul acesta? Nici astazi teologii nu sunt uniti in a spune, de fapt, de ce au murit acesti 2 fii ai lui Aron? Interpretarile sunt multe. Dar cert este ca cea mai buna interpretare este Biblia insasi. Vreti sa citim un verset mai jos?

Moise a zis lui Aaron: ,,Aceasta este ce a spus Domnul, cînd a zis: ,Voi fi sfinţit de cei ce se apropie de Mine, şi voi fi proslăvit în faţa întregului popor.„ Aaron a tăcut.

Aaron a tacut fiindca a inteles. Dar ce a inteles? A inteles ca in viata aceasta, in caz ca Satana nu reuseste sa-ti stinga focul, va incerca sa faca un foc strain. Cel mai probabil, cei doi au luat carbuni si au intrat in locul sfant cu carbuni care nu au fost luati de la altarul de punere inainte. Biblia spune ca in acele cadelnite pe care ei le aveau, nu aveau voie sa vina cu carbuni din alta parte, decat din acel unic foc care ardea la altar. (22:18) Pe de alta parte, in locul in care au fost, nu aveau voie sa aduca tamaie. Dar acuma trebuie sa va spun un lucru inainte ca sa intelegem despre ce este vorba. Dumneavoastra stiti cand a avut loc momentul acesta a mortii a celor doi? In momentul in care slava lui Dumnezeu s-a coborat in templu.

Stati linistiti ca nu moare nimeni cata vreme Domnul nu coboara. Putem dormi linistiti in biserica in care slava lui Dumnezeu nu coboara, nu numai cei doi dar si atatia altii vin, canta, vorbesc, pleaca si nu mor. Numai in locul unde slava lui Dumnezeu coboara, atunci se descopera focul strain. Si care era focul strain? Dumnezeu a zis, „Eu vreau sa fiu sfintit inaintea poporului.”

1. Lipsa sfinteniei aduce foc strain

Primul lucru pe care Dumnezeu ni-l cere in aceasta seara si uitati-va la ce va spun: Este ca cine slujeste in lipsa sfinteniei se joaca cu Dumnezeu si aduce foc strain. Eu nu cred in slujba pe care o face cineva in firea lui pacatoasa si nedespartit de pacat. Nu stiu daca m-ati inteles. Iubesc pe toti aceea care slujesc pe Dumnezeu. Dar, iubitii Domnului, va trebui sa intelegem ca nu aducem foc strain. La ce se refera focul strain in afara de sfintenia care o reclama prezenta lui Dumnezeu? Se mai refera la ceva, dragii mei. Traim niste timpuri anacronice si va rog in numele Domnului Isus Hristos sa ne rugam pentru (Biserica) Betel. Ce timpuri anacronice traim! Exista o goana fantastica dupa primile pozitii. Oameni care nu-si inteleg timpul, nici chemarea, nici pregatirea si vor si ei. Hai si noi. Si sunt lupte si tot felul de situatii. Eu stiu lucrurile acestea.

Sunt oameni nemultumiti. Si la noi in biserica sunt oameni nemultumiti. Si in alte biserici sunt oameni nemultumiti. De ce? Neaparat trebuie sa faca si ei ceva, sa predice… Multi isi doresc, dar eu va spun sincer, tot mi-e jena sa le spun ceea ce eu cred. Ca unii dintre ei sunt oameni exceptionali in credinta si nu sunt chemati de Dumnezeu sa faca o anumita slujba. Ce este focul strain? Ambitia asta sa faca neaparat lucrul ala, ca daca nu faci lucrul ala esti suparat pe toata lumea. O biserica in care focul lui Dumnezeu arde este biserica in care fiecare stie ce are de facut. Facem ce trebuie inaintea lui Dumnezeu. Putem sa facem o rugaciune in seara aceasta, „Doamne, ajuta-ne sa ne cunaostem timpul, locul, chemarea, puterea inaintea lui Dumnezeu? Fratii mei, in momentul in care slava lui Dumnezeu se coborase, cei doi au inceput sa tamaieze. Nu era locul in care ei trebuiau sa tamaieze si nici nu era ceea ce trebuia sa faca ei. Dar, de ce au inceput sa tamaieze? „Pai, hai sa ne vedem si noi si sa iesim in evidenta.” Era Domnul prezent in adunare. Era slava lui Dumnezeu prezenta, dar ei vroiau sa se vada ei doi. La care, Dumnezeu a zis, „Proslavirea Mea e mai importanta ca orice.” Si atunci, Dumnezeu a oprit pe cei doi care stricau coborarea slavei lui Dumnezeu. Fratii mei, rugati-va sa curga untdelemnul sfant. Si Dumnezeu sa scoata oameni vrednici si barbati puternici. N-am bucurie mai mare decat sa stau ca un parinte aici pe banca, sa vad cum cresc copiii lui Dumnezeu si cum slujesc cu bucurie. Nu-mi doresc nimic altceva decat Dumnezeu in biserica aceasta sa-Si proslaveasca numele si fiecare sa stie locul, timpul, chemarea, puterea, sfintenia, trairea cu Dumnezeu si in respect si frica de Dumnezeu  sa facem slujba. (26:40)

2. Foc strain: Sa crezi ceea ce Dumnezeu nu crede

Traim niste vremuri extrem de ciudate si vreau sa vorbesc acuma tinerilor. Va rog, in numele Domnului Isus sa primiti ce am sa va spun. V-a chemat Dumnezeu sa slujiti. Foarte multi luati cuvinte in imprumut, copiati de la unul si de la altul. Truditi-va voi. Stati in rugaciune. Zece cuvinte daca-ti spune Domnul sa fie ale tale, daruite de Duhul Sfant. Mai bine 10 cuvinte date tie de Dumnezeu, decat o sumedenie de cuvinte luate de pe internet. Nu le intelegi nici tu, nu le intelegem nici noi, nu le intelege nimeni, nimic nu este de folos. Mai bine ceva care sa fie framantat de tine cu Dumnezeu. Stiti de ce avem noi nevoie? De Dumnezeu avem nevoie si de slava Lui ca sa coboare. (27:00)

Dar, daca tu vii la amvon si nu esti in pace cu fratele tau ce foc aduci? Eu spun ca strain. Tu spui pacea Domnului si in inima ta exista atata si atata rezistenta fata de el si poate chiar resentiment. Ce foc aduci tu, daca tu spui pace si n-ai pace? Si cand tu zambesti, dar sufletul tau nu e adevarat? Ce foc e ala? Fratii mei, surorile mele, explicatia e simpla. Dumnezeu nu si-a schimbat standardele. Stiti ce vrea Dumnezeu sa faca in seara asta? Sa coboare la Betel. Dar nu o poate face pana eu nu ma schimb. Si nici pana tu nu te schimbi. Nu o poate face daca slujirea noastra este o slujire (doar) ca trebuie sa fie. Pleci acasa suparat. Tu esti suparat, de ce? N-am cantat, n-am predicat, n-am facut lucrul asta. Dar eu va intreb in numele Domnului Isus: Ce e cel mai important in biserica. Voi, prieteni. Turma, poporul, biserica, cand oamenii pleaca ziditi, n-are importanta cine o face. Domnul o face. Asta ar trebui sa ne macine si sa ne framante pe noi si Dumnezeu sa ne dea putere si Dumnezeu sa ne ajute  si sa ne dea har.

Va spun cu toata simplitatea in aceasta seara si sa-l primiti: Exista aceasta, nu neaparat diferenta intre generatii, eu nu cred intre diferenta intre generatii, eu cred in lipsa pocaintei. Eu cred ca intotdeauna, prapastiile dintre oameni se formeaza din lipsa de pocainta, nu a generatiilor sau a anilor. Dar, adevarul este ca exista din nefericire un fel de a fi. Si haideti sa va spun ce un fel de a fi am vazut si la noi in biserica: Dispret.

Avem categorisiti oamenii cu o stea, doua stele, trei stele, nici o stea (adica) zero. Eu am auzit cu urechile mele. Si intindenti curse oamenilor. Voi ar trebui sa va rugati si noi ar trebui sa ne rugam  ca Dumnezeu din cer sa lucreze cum stie El si Dumnezeu sa coboare cu slava Lui. Am vazut oameni care in momentul cand predica X, sau predica celalalt se stramba, isi fac de treaba, se mai duc afara, se mai intorc, se mai plimba. Fratii mei, voi credeti ca Dumnezeu nu vede lucrurile astea? Noi trebuie sa vegem, un asemenea om trebuie sa fie ajutat, sa cautam sa vedem daca are ce cauta in lucrarea lui Dumnezeu. Dar, asa avem  o tendinta de a ne gandi: Eu sunt mai grozav! Ma aud cantaretii in seara asta? Nu esti mai grozav. Tu esti copil de Dumnezeu. Grozav e Dumnezeul tau. Nu va uitati cu coada ochiului cum canta X sau Y. Sa trudim pentru Dumnezeu. Si sa facem totul avand focul credintei. Cand te compari e foc strain. Cand tu te crezi mai grozav e foc strain. Cand tu crezi ca esti cel mai tare, desi nu exista asa ceva, numai Dumnezeu e tare- e foc strain. Toate astea sunt foc strain. Zi-i lui Dumnezeu: Iti multumesc Doamne, iti multumesc ca pot sa deschid gura, iti multumesc ca te pot binecuvanta, iti multumesc pentru orice slujba mi-ai dat. Slavit sa fie Dumnezeu!

Exista un sondaj facut printre crestini:

  • 10% nu pot fii gasiti nicaieri, decat in registre. 10% din crestini nu apar decat in registre. Fizic nu-i vezi.
  • 20% nu participa niciodata la nici un serviciu divin.
  • 25% marturisesc ca nu se roaga
  • 35% marturisesc ca nu citesc biblia.
  • 40% nu contribuie financiar la biserica niciodata.
  • 60% nu doneaza niciodata pentru proiecte misionare
  • 75% refuza orice raspundere in biserica
  • 85% nu invita niciodata pe nimeni (cineva nou) la biserica
  •  90% nu iau niciodata parte la ora de rugaciune de peste saptamana
  • 95% nu castiga niciodata un suflet pentru Hristos
  • 100% cred ca vor merge in cer.

A-ti inteles ideea? Poti trai… Ce inseamna focul  strain? FOCUL STRAIN inseamna simplu:

Sa crezi ceea ce Dumnezeu nu crede. Tot ce faci, sa faci ca pentru Domnul. Ca daca tu faci ca pentru oameni si uitandu-te la oameni, comparandu-te, deja ai foc strain. Arde ceva diferit. Stateam azi, de dimineata, in fata bisericii din Frankfurt si la un moment dat nu mergea nimic. Cantaretii nu venisera. Cel care trebuia sa fie la mixer nu era. Microfoane nu aveam. Venisera puhoi de lume, ca niciodata. Lucratorii se uitau unii la altii si ziceau, „Ce facem?” Am zis, „Facem ce am face cand am fii acasa si am fii numai noi cu Dumnezeu.” Deschidem harfa, cantam, ne rugam si laudam pe Dumnezeul nostru. M-am gandit dupa aceea sa mai primim cantaretii, ca venisera mai tarziu. Fratii mei, tot ce facem sa facem ca pentru Dumnezeu. E o lume ciudata, concurentiala, o lume a competitiei. E o lupta care trezeste in noi tot felul de sentimente, resentimente. Voi sa fiti curati si sinceri si sa fiti frati buni unii cu altii. Si surori credincioase unele altora si impreuna lui Dumnezeu ca sa nu fie un foc strain. (34:00)

III. Cum arata focul lui Dumnezeu

1. Focul inseamna sa ramai acolo unde te aseaza Dumnezeu

Pavel ave foc si inainte in inima. Zelos, la picioarele lui Gamaliel pazea hainele lui Stefan. Dar cum recunosti focul lui Dumnezeu de un foc strain? Focul strain ii parleste pe oameni si focul lui Dumnezeu ii incalzeste si le da lumina. Cand Pavel a ars, unii s-au ars. Si acuma, cand ardea Pavel pentru Dumnezeu oamenii erau ridicati. Ii diferenta. Dumnezeu cand e in tine nu-i arde pe semenii tai prin tine, dar le da lumina si caldura. Acelasi foc, dar alt autor, Dumnezeu din cer. Un lucru frumos, pe care eu il numesc foc al lui Dumnezeu, sititi care este? La un moment dat, Pavel spre Roma isi dorea foarte mult sa ajunga la Roma. Corabia s-a sfaramat si a ajuns fiecare la o insula, Malta. Dar, ce sa faci tu in Malta? Tu cum te-ai simti sa stai cateva luni in Malta? Si sa te induri de niste oameni barbari, needucati, care sa se uite ciudat la tine?

Focul lui Dumnezeu inseamna in primul rand: Sa ramai acolo unde te aseaza Dumnezeu. Dumneavoastra aveti uneori impresia ca Dumnezeu greseste si ne certam cu El, „Ce caut eu Doamne in locul asta?” Cati n-am zis lucrul asta? De cate ori nu l-am zis? Dar Pavel a zis, „Ce daca-i Malta? E acelasi Dumnezeu. Ce, in Malta nu pot sa fac lucrarea lui Dumnezeu? Ce conteaza unde sunt? Conteaza cu cine sunt. Dar, ce conteaza ce mi s-a intamplat? Conteaza ce fac cu ceea ce mi s-a intamplat.” Si si-a facut ochii roata Pavel si a zis, „Dar ce, in Malta nu e nevoie de Hristos?” Si ce a facut? L-a marturisit pe Hristos.

 Sa ai o inima multumitoare

Multi avem asa o nemultumire. Nemultumiti de salariu, de una si de alta. Nemultumiti de o casa- ca o avem, ca nu o avem. Nemultumiti de sanatate. Va spun ce se intampla. Cu fiecare nemultumire se stinge in noi focul lui Dumnezeu. Si cu fiecare cuvant de multumire se aprinde din ce in ce mai mare. Va spun ce cred eu: Multumesc ca sunt in biserica Betel. Multumesc Doamne ca m-ai asezat in Bucuresti. Acum 20 de ani, daca m-ai fi intrebat, „Care-i singurul oras in care nu vrei sa locuiesti?” Ti-as fi spus fara sa rasuflu, „Bucuresti.” Cand am venit student si am vazut ce inseamna Bucuresti, abia asteptam sa vina sfarsitul de saptamana, sa ma sui in tren sa plec acasa. Ii multumesc lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, pentru incercari, pentru copiii pe care-i am, pentru casa care mi-a dat-o, pentru tot ce mi-a dat. Poti sa zici in seara asta: Multumesc Doamne? Asta inseamna foc sa fii multumitor in toate.

2. Focul inseamna sa fii un om smerit

Uitati-va la Pavel, numai o singura imagine. Se duce Pavel pe corabie si le spune, „Sa nu va temeti, sa nu va pierdeti inima. Mancati, beti si fiti cu inima buna. Un inger mi s-a aratat si mi-a spus ca nu va fii nici o pierdere in afara de a corabiei. Cum te-ai fi uitat la Pavel, mai ales ca au scapat toti 277 de oameni? Si cand au ajuns la mal cum s-au uitat la Pavel? Doamne Dumnezeule, ce om! Un inger i s-a aratat. Cum a zis, asa a fost. Si ce face Pavel. Aduna niste vreascuri, niste maracini si le pune pe foc. Extraordinar. Vezi cum creste focul in viata? Odata de stii sa-ti pastrezi smerenia, mai ales in momentele in care oamenii te vad zeu. Ce bine e sa poti sa fii umil, sa fii smerit si sa-ti vezi de toate. Dar, ce inseamna un om smerit? Un om smerit este omul intelept care stie ca totul i se datoreaza lui Dumnezeu. Sa recunosti in viata ca tu nu poti, ca El poate. (39:45)

La un moment dat, focul lui Dumnezeu, ai zice ca e alimentat de biruinta. Eu am vazut foarte multi oameni care s-au aprins. Daca tu crezi ca succesul in viata si biruinta iti alimenteaza focul, tu n-ai aflat multe despre Domnul. Dar ce alimenteaza focul lui Dumnezeu? 2 Corinteni 11:23-27:

23 Sînt ei slujitori ai lui Hristos? -vorbesc ca un ieşit din minţi-eu sînt şi mai mult. În osteneli şi mai mult; în temniţe, şi mai mult; în lovituri, fără număr; de multe ori în primejdii de moarte! 24 De cinci ori am căpătat dela Iudei patruzeci de lovituri fără una; 25 de trei ori am fost bătut cu nuiele; odată am fost împroşcat cu pietre; de trei ori s -a sfărîmat corabia cu mine; o noapte şi o zi am fost în adîncul mării. 26 Deseori am fost în călătorii, în primejdii pe rîuri, în primejdii din partea tîlharilor, în primejdii din partea celor din neamul meu, în primejdii din partea păgînilor, în primejdii în cetăţi, în primejdii în pustie, în primejdii pe mare, în primejdii între fraţii mincinoşi. 27 În osteneli şi necazuri, în priveghiuiri adesea, în foame şi sete, în posturi adesea, în frig şi lipsă de îmbrăcăminte!

Zice (Pavel) focul meu nu se alimenteaza dupa cate succesuri am, ci cat indur in Hristos. Zice, „Sunt ei slujitori? Au ei foc? Eu am si mai mult decat ei.” Dar, de unde stii tu Pavel ca ai mai mult foc? „Pentru ca eu am fost mai batut decat au fost batuti ei. Focul lui Dumnezeu e sa stai in picioare cand toti iti stau impotriva. Asta-i foc. In ziua in care tu nu mai ai succesul si te-ai dezumflat inseamna ca tu nu ai avut foc de la Dumnezeu. Focul nu inseamna ce ai realizat, focul inseamna cat ai putut sa induri. (42:25) Multi dintre noi au foc numai daca au fost intr-o seara reusita si au avut si ei parte. Dar va spun unde este focul adanc. Nu-ti numara biruintele, numara-ti incercarile in care ai fost biruitor. Vreau sa va spun cine are foc in seara aceasta.

  • Focul adanc e cand reusesti sa strangi din dinti si sa mergi inainte si  sa spui: Laudat sa fie Domnul.
  • oc are omul care nu mai vede din pricina lacrimilor, dar il iubeste pe Domnul.
  • Foc are omul care este incovoiat de poveri si se taraie la biserica si spune, „Nu voi lipsi. Ala are foc.
  • Foc are omul care sta in genunchi si spune: Eu nu ma ridic de aici Doamne, pana ce tu nu faci ceva cu copiii mei, macar ca in fiecare zi iti mananci portii de amaraciune.

Pavel le-a spus, „Voi credeti ca focul inseamna succes? Focul inseamna incercare, indurare. Orice om in aceasta seara e pe banca bisericii si a ramas credincios lui Dumnezeu, macar ca a trecut prin atatea poate sa zica, „Am foc. Am foc de la Dumnezeu.”

Isaia 64:1-2a  ,O! de ai despica cerurile, şi Te-ai pogorî, s’ar topi munţii înaintea Ta, ca de un foc… Si eu am un munte si tu ai un munte si Dumnezeu e un foc care despica si topeste. Imi doresc in viata sa aveti un foc sfant, focul de a salva pe altii si focul de a stii sa va lasati culesi de Hristos in ziua cand Domnul va va chema acasa. Sa nu lasati focul strain sa coboare in voi. Sa nu aveti treaba cu cel de langa voi. Doamne ajuta-ne sa ne gasim locul.

VIDEO by Biserica Betel

5 comentarii (+add yours?)

  1. puiu
    sept. 17, 2013 @ 07:53:28

    Fii binecuvintat frate Florin pentru pasiunea si dragostea pentru cuvintul Domnului Domnul sa-ti calauzeasca viata ,familia si sa te pazeasca Amin

  2. cARMEN-MARIA
    sept. 18, 2013 @ 12:06:21

    Ziditor mesaj! Nu stiu daca pastorii au voie sa fie tristi,dar in aceasta predica tristetea dvs trece dincolo de monitor!”uita-te la malul care te asteapta si nu te lasa afectat de ceata decaderii unora,linia de sosire poate fi doar la un pas de tine” Ne-ai intins mana si ne-ai prins pe multi dintre noi,cand eram in cadere libera,ai ingenuncheat langa noi,Dumnezeu sa transforme motivul tristetii tale in prilej de bucurie,langa cei dragi. Binecuvantat sa fii!

  3. geanina
    sept. 23, 2013 @ 12:34:10

    Puteti fi fericit ca n seara aceasta ati aruncat fringhia si eu m am prins de ea ascultind aceasta predica.trec prin mai multe incercari si eram aproape gata sa ma inec in ele si am ascultat aceasta predica si am cistigat slavit sa fie D zeu pt ca a ales ca d strafrate Florin sa lucrati n via LUI.D zeu sa va binecuvinteze sa maiputeti lucra;MULTUMESC frate Florin

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari