Schimbari istorice ce au loc in Orientul Mijlociu

Photo credit www.zerohedge.com

Majoritatea musulmanilor sunt Sunnis, intre 85-90%. Iar, restul sunt Shia. Dezbinarea intre Sunnis si Shia a fost rezultatul luptei pentru succesiune dupa moartea profetului lor, Muhammad. Sursa info – – http://www.bbc.com/news/world-middle-east-16047709

Un expert în problemele Orientului Mijlociu explică schimbările istorice ce au loc în regiune. Jonathan Spyer este directorul centrului „Rubin”, de la Centrul Interdisciplinar din Herzliya.
Ce se întâmplă acum în Orientul Mijlociu. ?

”În ultima jumătate de deceniu am observat în regiune prăbușirea unui număr de state în interior și înlocuirea lor de un regim de guvernare central puternic printr-o serie de entități succesoare care luptă pentru ruinele celor două state. Cele două state sunt Irak și Siria. Există un proces similar ce începe în Yemen, nu putem vedea pe hartă. Avem prăbușirea statelor, succesul entităților succesoare, apoi avem aceste entități pe baza sectelor: suniții și șiiți își găsesc protectori care îi vor ajuta în război. Șiiții găsesc sprijin din partea Iranului, iar suniții găsesc sprijin din partea Arabiei Saudite și a multor altor țări de rezervă, precum Turcia și Qatar”, a afirmat Jonathan Spyer.

Care este diferența dintre șiiți și suniți și de ce este o așa mare ură între ei ?
”Asta ne duce la fondarea islamului, când Mahomed, care a creat, într-un fel, un stat a murit. A fost o bătălie pentru succesiune între două grupări. O grupare era reprezentată de familia lui Mahomed, „partida lui Ali”. Era numită ”Șia-Ali”, pentru că ”șia” în arabă înseamnă ”partidă”. Nu era o bătălie doctrinară, ci pentru cine va deține puterea în acel stat creat de Mahomed. Suniții au câștigat, iar șiiții au pierdut. Ca rezultat, s-au format două tradiții rivale ale islamului”, spunea Jonathan Spyer.

De curând Jonathan Spyer a demonstrat o schimbare istorică a unei coaliții șiite care s-a adunat să lupte în Yemen împotriva rebelilor houthi, sprijiniți de Iran.
”În ultima jumătate de deceniu vedem în regiune că iranienii au fost foarte bine organizați, centralizați cu protejați liberi de-a lungul regiunii, fie că e vorba de guvernul dominat de partidul pro-iranian din Irak, regimul Assad din Siria, Hezbollah în Liban, rebelii houthi, despre care am vorbit, în Yemen. Sunt foarte centralizați și organizați în jurul Iranului. Elementul sunit era mai separat, mai confuz. Ceea ce vedem ca fiind un rezultat al inițiativei luată de noul rege al Arabiei Saudite, Salman, este o încercare de succes de a crea în sfârșit o alianță sunită unită care să se ocupe de amenințările iranienilor din regiune”, spunea Jonathan Spyer.

Ce impact a avut politica externă a Statelor Unite asupra regiunii în ultima vreme ?
”Sentimentul ce l-am avut cu toții a fost că administrația Obama a vrut și nu a vrut asta în regiune. Nu a vrut angajamente noi și ferme în regiune. Rezultatul acelei absențe americane a dus la două lucruri. În primul rând, iranienii s-au simțit foarte încurajați și prin urmare au grăbit o varietate de conflicte, iar suniții au fost foarte confuzi și plini de teamă pentru că nu îl mai aveau pe protectorul american lângă ei. Au fost pierduți fără ei o perioadă destul de lungă de timp. Acum, după cum am menționat, în Yemen, au început să se organizeze, înțelegând că americanii nu vor fi prin preajmă pentru a-i ajuta. Vor fi nevoiți să reziste evenimentelor din Iran despre care vorbeam”, a afirmat Jonathan Spyer.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 75 – mai 2015 – ultimele știri creștine: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despr…

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari