Episcopii Catolici din Croația au îndemnat parlamentarii să nu ratifice Convenția de la Istanbul: „Nu poate exista o promovare autentică a demnității umane fără respectarea datelor firești ale naturii umane”

Extrase din comunicatul de presă al Conferinței Episcopilor Croați din 12 octombrie 2017:

Episcopii cunosc rezultatele dezbaterii publice care a avut loc în jurul Convenției de la Istanbul și sprijină legile care protejează femeile și familiile de violență, un fenomen care este din nefericire tot mai prezent și în Croația. Dar episcopii nu sprijină o convenție care, pe lângă intențiile nobile de a proteja de violență, introduce în actul legislativ terminologia ideologiei gender, despre care Papa Benedict al XVI-lea spunea adesea că „asasinează formele familiale bazate pe relația dintre tată, mamă și copii”. Și Papa Francisc a vorbit, la o întâlnire cu tinerii din Polonia (12 august 2016), despre miza unei „colonizări ideologice”. Biserica sprijină în mod activ libertatea persoanelor și a națiunilor și nu acceptă nicio colonizare care ar schimba datele antropologice pe baza cărora ne construim identitatea. Episcopii fac apel la toți cei responsabili din societate și la funcționarii publici să nu cedeze târgurilor seducătoare, neclare și îndoielnice prin care unele legi ajung să se voteze. În Croația, la fel ca în întreaga Europă, acțiunea socială și politică s-a bazat întotdeauna pe propria filozofie, propria antropologie și etica proprie.

În urma întrunirii din 12 septembrie 2017, și Consiliul pentru Viață și Familie al Conferinței Episcopilor Croați a emis o declarație care îndemna parlamentarii croați să nu ratifice Convenția de la Istanbul:

Am concluzionat că problema violenței în general, inclusiv a violenței domestice, implică toți factorii sociali, inclusiv Biserica. În această privință, este important să fim deosebit de atenți ca eforturile justificate de a găsi cele mai bune soluții la această problemă socială să nu fie folosite în alte scopuri, precum ar fi introducerea ideologiei gender în sistemul legislativ – ideologie la care episcopii noștri s-au referit în mesajul lor din 2014 intitulat„[Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut;] a făcut bărbat şi femeie” (Facerea1, 27).

În acest context trebuie discutată în Parlamentul Croației problema ratificării Convenției Consiliului Europei cu privire la Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și a Violenței Domestice (Convenția de la Istanbul). Membrii Consiliului [pentru Viață și Familie] și ai comitetelor [pentru căsătorie și familie din fiecare dioceză] au fost informați că, în perioada 3 iunie – 3 august a anului curent, din cele 370 de comentarii generate de dezbaterea publică  referitoare la  Convenția de la Istanbul și ratificarea ei în parlamentul croat, patru cincimi au fost împotriva ratificării. Din opiniile exprimate reiese că există un pericol justificat de deturnare a anumitor prevederi ale documentului și de consecințe adverse care trebuie prevenite, deoarece aduc atingere directă demnității umane și datelor antropologice care definesc identitatea umană. Mai precis, Convenția de la Istanbul conține o prevedere (Art. 3c) care definește conceptul de gen ca „roluri, comportamente, activități și trăsături care reprezintă constructele sociale pe care o anumită societate le consideră potrivite pentru femei, respectiv bărbați”.

Consiliul [pentru Viață și Familie] reamintește că Biserica nu poate rămâne indiferentă cu privire la apărarea valorilor fundamentale care protejează demnitatea ființei umane, deoarece este „o chestiune importantă pentru viața personală a creștinilor și viața socială a timpurilor noastre” (Persona Humana, 2). Prin urmare, suntem cu toții chemați să respectăm adevărul care spune că nu poate exista o promovare autentică a demnității umane fără respectarea datelor firești ale naturii umane (Persona humana,3). Aceste date nu trebuie confundate cu termeni arbitrari și cu imixtiuni similare în ordinea juridică ce au impact direct asupra datelor identitare fundamentale ale persoanei umane. În acest sens, Consiliul [pentru Viață și Familie] invită Parlamentul Croației, și în special pe aleșii care împărtășesc viziunea catolică, să nu ratifice Convenția menționată.

SURSA – STIRI PENTRU VIATA

Vezi – Episcopii lituanieni despre Convenția de la Istanbul: „Este inacceptabil să transformăm prevenirea violenței în vehicul ideologic pentru scopurile unor grupări care se opun specificului național și intereselor vitale ale țării”

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari