Teologia: Arma sau Ajutor? (2) Emisiunea Logos cu Ted Pope, Dan Miclea

photo credit youthmin.org

Avem al doilea podcast de la Emisiunea Logos, cu un subiect care se dezbate des- Teologia, este teologia  o arma sau este un ajutor? Vezi primul podcast, din 7 Februarie, aici – Dumnezeu Tatal Introducere (1)

Emisiunea Logos realizata de Dan Miclea cu Dr. Crini Rad si Pastorul Ted Doru Pope, Biserica Logos din Seattle, Washington. 11 Februarie 2014 pe Soundcloud.

Cateva notite din podcast:

Vreau sa fac o pledoarie pentru teologie in momentele urmatoare. Mai intai sa definim pe foarte scurt teologia. Sigur ca, asa cum am spus intotdeauna, definitia si studiile noastre nu sunt exhaustive, sunt doar… atingem suprafata, dar fara indoiala, o suprafata necesara de atins in studiile noastre. Ce inseamna teologie? Ce este teologia, in special teologia crestina. Sigur ca teologia se ocupa, in general, despre existenta Divinului si interactiunea dintre divin si cosmos si lume. Din punct de vedere crestin, teologia se ocupa de un studiu sistematic a revelatiei crestine cu privire la Dumnezeu, la natura lui Dumnezeu, la scopurile lui Dumnezeu si la relatia lui Dumnezeu cu universul in care noi traim. Este un studiu a lucrurilor sfinte, a Divinitatii, a adevarului lui Dumnezeu. Asta foarte pe scurt, sigur.

Au fost vremuri cand teologia a fost considerata  o regina a stiintelor. Era considerata una dintre stiintele supreme, care era, care trebuia sa fie studiata  in universitati si in scoli. Era o disciplina clasica in  programele de invatamant al altor secole.

De ce era asa de importanta si de ce este importanta si astazi teologia?

Pentru ca teologia controleaza ce credem noi despre Dumnezeu si despre interactiunea lui Dumnezeu cu universul si  interactiunea noastra cu Dumnezeu controleaza valorile noastre. Ne controleaza gandirea noastra si nu numai gandirea, ca in ultima instanta controleaza si actiunile noastre, ce facem noi. Spuneam si altadata ca noi traim in postmodernism si probabil ca intr-una dintre emisiuni vom discuta si ce este postmodernismul si care sunt trasaturile sale vis-a-vis de modernism, de exemplu, sau alte epoci in cultura si societate. In postmodernism, se prefera sentimentele: mie imi place, eu cred, asta este parerea mea. Parerea mea este adevarata pentru ca si parerea ta este adevarata. Eu te respect pe tine si parerea ta, tu ma respecti pe mine si parerea mea. Nimic nu este cert, nimic nu este absolut, nimic nu este, cum zicem noi in Romaneste ‘batut in cuie’.

Preferand sentimentele unor gandiri rationale si a unor cunostinte serioase despre Dumnezeu prezinta un mare pericol si sunt o serie de crestini care traiesc prin biserici (si totdeauna au fost, bineinteles, nu numai astazi), care nu Il iubesc pe Dumnezeu si cu mintea si probabil de aceea nu-L iubesc nici cu inima. Domnul Isus a spus ca noi trebuie sa-L „iubim pe Dumnezeu cu toata inima naostra, cu toata mintea naostra.” Noi ne gandim, „Oh, mintea nu trebuie folosita, nu-i importanta. Importanta este inima, importanta este  ce simt eu despre Dumnezeu.” Merg a biserica, zic, „Eu am simtit pe Dumnezeu acolo.” Daca nu L-am simtit, daca n-am fost „cercetat”, atunci n-a fost bine la biserica. Merge un sot acasa si intreaba sotia cum a fost? Si zice, „N-a fost cercetare.” Intrebarea mea este, „S-a predicat Cuvantul?” Daca s-a predicat, Dumnezeu a fost acolo. El este acolo unde se predica Evanghelia, unde se predica Cuvantul. El este acolo unde sunt si alti crestini. … Este adevarat ca Dumnezeu este in mijlocul partasiei crestine. Deci cum poti sa spui ca n-ai simtit, ca Dumnezeu n-a fost acolo, cand, daca te-ai fi gandit rational, Dumnezeu e acolo si a fost acolo. Mintea trebuie folosita, gandirea trebuie folosita. Nu numai ca trebuie folosita mintea noastra si gandirea naostra trebuie mereu inoita si inprospatata….Teologia nu este numai despre Dumnezeu, ci si raspunde la intrebari pe care noi le avem.

Acum, fara o cunoastere crestina serioasa, fara o teologie, crestinismul se dilueaza si nu devine mai mult decat o secta, o religie falsa. In Osea 4:5, Dumnezeu spunea ca poporul lui Dumnezeu piere din lipsa de cunostinta. Noi, deci, vrem sa oferim aceasta cunostinta despre Dumnezeu si studiul acesta , sau felul acesta de abordare a lui Dumnezeu este de fapt un studiu teologic cu privire la Dumnezeu. Pe Dumnezeu nu poti sa-L slujesti daca esti despartit de cunoasterea lui Dumnezeu. Daca nu-L cunosti pe Dumnezeul revelat in Scriptura si in istorie, atunci tu slujesti un idol fabricat de mintea ta, pe care l-ai alcatuit din zdrente concepute si adunate laolalta din auzite si din zvacniri sporadice.  de cunoastere, de ici colo, ce a zis unul si ce a zis altul. Nu te poti nici macar baza doar pe ceea ce spune pastorul tau in biserica. Noi toti trebuie sa aprofundam cunoasterea lui Dumnezeu intr-un timp personal de studiu si de partasie cu Dumnezeu si cu Cuvantul Sau. Si de ce nu si in folosirea unor materiale, cum ar fi chiar si aceste podcasturi, prin care noi sa putem sa aprofundam cunostinta despre Dumnezeu. (din primele 8 minute)

Asculta in intregime aici –

http://www.logospodcasting.com/teologia-arma-sau-ajutor-doru-pope/

Urmareste Emisiunea Logos aici-

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari