Emil Bartos – Ce faci cand ai ajuns la capatul puterilor

Emil Bartos canta – Am trecut biruitor prin încercări, (Vezi predica mai jos)

Către Tine, Doamne, gândul mi-l îndrept,
În ispite şi-n necaz puteri aştept.
Peste mine vremuri grele au trecut,
Tu, Isus, cu braţul tare m-ai ţinut.

Am trecut biruitor prin încercări,
În ispite şi-n necaz mi-ai dat puteri,
Astăzi, Doamne-Ţi mulţumesc,
Şi plângând, te rog, Isuse să mă ierţi,
Pasul meu mai sigur către cer să-ndrepţi.

Vreau, Isuse, să fiu altfel decât sunt,
Schimbă-mi viaţa cât sunt încă pe pământ.
Fă-mă sfânt, Isuse scump, ca să iubesc
Şi pe-ceia care mă batjocoresc.

Azi te rog să fii al meu conducător,
Dă-mi puterea să-Ţi fiu Ţie următor.
Proslăveşte-Ţi numele în viaţa mea,
Şi acum şi-n veşnicii nu mă uita.

Ce faci cand ai ajuns la capatul puterilor

  • De obicei, cand ajungem la capatul puterilor, Dumnezeu ne trimite oameni, mesaje, semne, care ne confrunta direct. Dumnezeu vrea sa ne puna intrebari foarte grele. Ce trebuie sa invatam este ca atunci cand Dumnezeu vrea sa atinga un scop cu tine El va trimite semnele Lui, va interveni, ca sa cunosti voia Lui. Si atunci cand Dumnezeu iti da semne trebuie sa asculti. Eemil-bartos
  • Este normal pentru fiintele create de Dumnezeu ca atunci cand acestea ajung la capatul puterilor, sa-L caute pe Creator. Cand nu iti mai raman optiuni, spui ca ai ajuns la limita, la capat. Este acel moment in viata cand spui: „Nu mai pot. Nu este pentru mine. Am ajuns la capat. Unii dintre noi am apucat astfel de momente in viata. Este greu si sa ne amintim de ele. N-am mai vrea sa trecem pe acolo niciodata. Este posibil sa fi intr-o astfel de situatie chiar acum, chiar aici. Poate ai incercat ceva in viata si nu ti-a reusit. Si esti dezamagit. Poate ai incercat sa faci ceva pentru familia ta sau pentru cariera ta si n-ai putut. Poate ca nu mai ai rabdare cu partenerul tau de viata, cu copiii tai, cu fratii tai, frati in credinta. Poate esti coplesit de datorii sau responsabilitati. Poate ca ai incercat sa duci o viata curata, dar simti ca esti la limita compromisului si nu stii ce sa faci. Sau poate ca ai pierdut pe cineva drag si iti este dor de el. Cine poate sa astampere acest dor? Sau poate pur si simplu esti obosit. Esti obosit de stiri rele, esti obosit de barfele din jur, esti obosit de indolenta semenilor. Simti ca esti la limita. Despre aceasta stare vorbesc. Esti doar un om simplu cu puteri limitate. Dar, acum ai ajuns la limita.
  • …iti poti pune intrebarea: „Oare de ce eu? De ce Dumnezeu care L-am slujit nu m-a protejat?” Nu-i absolut necesar. Nu-i nicio garantie ca daca traiesti curat, neprihanit incercarea nu va veni. Nicio garantie nu este. Dimpotriva, va amintiti de Iov? Va amintiti de Asaf, Psalmul 73? Acesti oameni ai lui Dumnezeu, oameni care au cautat curatia, au inteles ca Dumnezeu e posbil sa te aleaga pe tine ca sa-L reprezinti inaintea altora.

Photo credit www.sanamente.com.mx

Ce faci cand ai ajuns la capatul puterilor

Mesajul meu se intituleaza: Ce faci cand ai ajuns la capatul puterilor. Si se bazeaza pe acest text din Vechiul Testament- 2 Imparati 5 – Cazul unui lider, unui general de armata din vremea aceea, din Siria, pe nume Naaman. Ce faci cand ajungi la capatul puterilor? Este o expresie pe care o inteleg Romanii mai bine decat alte popoare. De aceea am ales-o sub forma aceasta. Dar, expresia vrea sa spuna  ca exista zile, momente, perioade in viata cand nu mai ai la ce sa apelezi ca sa treci peste obstacole, peste momente grele. Nu mai ai resurse. M-am intrebat de ce vin oamenii la biserica?  De ce, in mod deosebit, dupa perioadele de criza economica sau stiu eu ce calamitati pot aparea in viata, atunci oamenii Il cauta mai mult pe Dumnezeu. Intr-un fel e normal, pentru ca isi dau seama ca in ei insisi nu mai au resurse. Nu mai stiu la ce sa apeleze ca sa dispara indoiala, dezamagirea si depresia.

Unii oameni Il cauta pe Dumnezeu la evanghelizari, pentru ca au ajuns la capatul puterilor. Cauta ajutorul divin. Au vazut limitele ajutorului uman. Dar sa stiti, a cere ajutorul lui Dumnezeu nu este ceva umilitor si nu este semnul habotniciei. Este normal pentru fiintele create de Dumnezeu ca atunci cand acestea ajung la capatul puterilor, sa-L caute pe Creator. Cand nu iti mai raman optiuni, spui ca ai ajuns la limita, la capat. Este acel moment in viata cand spui: „Nu mai pot. Nu este pentru mine. Am ajuns la capat. Unii dintre noi am apucat astfel de momente in viata. Este greu si sa ne amintim de ele. N-am mai vrea sa trecem pe acolo niciodata. Este posibil sa fi intr-o astfel de situatie chiar acum, chiar aici. Poate ai incercat ceva in viata si nu ti-a reusit. Si esti dezamagit. Poate ai incercat sa faci ceva pentru familia ta sau pentru cariera ta si n-ai putut. Poate ca nu mai ai rabdare cu partenerul tau de viata, cu copiii tai, cu fratii tai, frati in credinta. Poate esti coplesit de datorii sau responsabilitati. Poate ca ai incercat sa duci o viata curata, dar simti ca esti la limita compromisului si nu stii ce sa faci. Sau poate ca ai pierdut pe cineva drag si iti este dor de el. Cine poate sa astampere acest dor? Sau poate pur si simplu esti obosit. Esti obosit de stiri rele, esti obosit de barfele din jur, esti obosit de indolenta semenilor. Simti ca esti la limita. Despre aceasta stare vorbesc. Esti doar un om simplu cu puteri limitate. Dar, acum ai ajuns la limita.

Vorbesc despre lectiile pe care vrea Dumnezeu sa le invatam de aici? Ce sa faci cand ajungi la capatul puterilor?

Prima lectie pe care am not at-o pentru sufletul meu: Cand ai ajuns la capatul puterilor, ca si Naaman, dar nu neaparat ca si el, toti ajungem pe aici. Unii dintre noi ne pierdem. Nu am vrut sa intru  in aceasta analiza: Ce sa nu faci cand ajungi la capatul puterilor pentru ca noi suntem istoria trista de multe ori a ce sa nu faci cand ajungi la capatul puterilor. Eu mi-am notat doar lucrurile pozitive care ne construiesc credinta. Asadar, prima lectie:

1. Cand ajungi la capatul puterilor, uitate dupa cel mai eficace sens al incercarii. Uita-te atent la scopul pentru care Dumnezeu ingaduie ca sa ajungi la aceasta limita
Adica, sa te uiti dupa lectia, dupa scopul pentru care Dumnezeu a ingaduit sa ajungi la capatul puterilor. Pentru ca toate incercarile prin care trecem noi ascund sensuri, scopuri. Tu trebuie sa le descoperi. De aceea, cand ajungi la capatul puterilor, uitate cu atentie dupa acel sens care lucreaza pentru tine. Sensul, scopul folositor pentru sufletul tau. Trebuie sa te opresti si sa te intrebi daca nu cumva Dumnezeu a ingaduit sa ajungi la capatul puterilor pentru ca are un scop cu tine. Stiu ca iti este greu acum sa iti imaginezi ca asa vei face, dar poate ca Duhul lui Dumnezeu iti va aduce aminte de acest principiu. Vedeti, problema noastra este c anu stim sa ne oprim. Continuam prea mult pe mana noastra, prin puterile noastre. Credem ca ni se cuvine totul. Nu stim sa ne oprim sa ne analizam viata. De aceea, Dumnezeu, uneori, ne duce la capatul puterilor. Apare limita. Apare marginea. Iti arata Dumnezeu cat de vulnerabil esti, cat de mult depinzi de El sau de altii. Dar cand ajungi la acest capat, nu inseamna neaparat ca e un lucru rau. Poate ca iti e greu. Poate ca iti e inconfortabil, dar nu este neaparat rau. Ne blocam uneori pentru ca ceea ce ne cere Dumnezeu nu pare sa aiba sens. Mintea nu pricepe, inima nu e miscata, vointa e blocata. Dar daca te uiti atent la aceste limite la care ajungi, la capetele din viata, s-ar putea ca Dumnezeu sa-ti arate scopul, sensul acestor limite.

S-ar putea, ca de pilda, ca Dumnezeu sa aiba un plan cu tine, cu caracterul tau sau cu cei din jurul tau. Si El sa te aduca la aceasta limita, pentru ca altfel nu i-ai baga in seama pe ceilalti si nici pe tine. Si El trebuie s-o faca de dragul tau. Sau poate ca vrea sa-ti redirectioneze viata pentru ca mergi gresit si te aduce la capat. Am vazut astfel de oameni, care nu se mai pot opri din imoralitate. Sau din compromis, de minciuna. I-a luat valul si nu se pot opri. Dumnezeu intervine si te duce la margine ca sa te opreasca. De aceea, acolo trebuie sa te opresti, sa te uiti atent care-i semnul, ce semnificatie are acea incercare, limita, pentru tine. La ce-ti foloseste. Poate ca El te pregateste ca sa-i intelegi pe altii care ajung in aceste limite.

Daca ai ajuns la acest capat al puterii, sa stii ca esti la un potential punct de cotitura si ca Dumnezeu vrea sa te intoarca spre El. E foarte greu sa te opresti. Nu-i asa uneori? Dar Dumnezeu te opreste ca sa nu cazi mai mult. Si te aduce la aceasta limita. Nu stiu cum as putea sa va exemplific mai mult acest lucru. In cazul lui Naaman, eu cred ca problema a fost vanitatea lui Naaman. Avea un orgoliu. Traia din faima. Traia din imagine. Si Dumnezeu l-a dus la capat. A trebuit sa-l invete ceva. A trebuit sa-i dea alt sens vietii lui Naaman. Ma gandesc acum la cei credinciosi, care si ei ajung uneori la margine, la capat. Si iti poti pune intrebarea: „Oare de ce eu? De ce Dumnezeu care L-am slujit nu m-a protejat?” Nu-i absolut necesar. Nu-i nicio garantie ca daca traiesti curat, neprihanit incercarea nu va veni. Nicio garantie nu este. Dimpotriva, va amintiti de Iov? Va amintiti de Asaf, Psalmul 73? Acesti oameni ai lui Dumnezeu, oameni care au cautat curatia, au inteles ca Dumnezeu e posbil sa te aleaga pe tine ca sa-L reprezinti inaintea altora, chiar in mijlocu incercarilor. N-are nimic de-a face cu nivelul de spiritualitate pe care-l ai. Ci are de a face cu planul lui Dumnezeu. Pur si simplu, sensul se gaseste la Dumnezeu. Semnificatia este acolo. Nu neaparat este evidenta [ca si cum sa zici „Asta este,” si sa poti sa pui degetul pe ea.

Biblia mai pomeneste de un imparat – Nebucadnetar, care a ajuns sa se ingamfe. Sa se uite peste ce a realizat, peste palatul lui, peste tot ce avea si sa uite de Dumnezeu. Si Dumnezeu l-a dus la capatul puterilor, la limita. L-a pus intr-o situatie inimaginabila pentru el. Un imparat care sa ajunga sa-si piarda mintea, sa manance iarba ca boii o vreme. Va imaginati cum se purtau si ce credeau slujitorii acestui imparat si cei din casa lui despre Nebucadnetar? Dar trebuia sa invete o lectie fundamentala de viata. Se ingamfase. Mergea rau  si Dumnezeu avea alt plan. De aceea, Dumnezeu l-a dus la limita pana cand i-a venit mintea la loc. Si a inteles cine este el si cine este Dumnezeu. Si atunci Dumnezeu l-a reabilitat. Cauta asadar, uita-te atent la scopul pentru care Dumnezeu ingaduie ca sa ajungi la aceasta limita. Eu cred ca Naaman a priceput. Cand el a plecat liber si vindecat, si cu un nou Dumnezeu in viata lui, a priceput ce-a fost inainte si ce transformare a facut Dumnezeul adevarat cu el. Aici este totul. S-ar putea sa te compromiti. S-ar putea sa nu vezi in ce stare esti si sa trebuiasca sa ajungi la capatul puterilor. Sa primesti un mesaj, sa primesi un nou inteles asupra vietii duhovnicesti, asupra cerului, asupra realitatii de dincolo. Da, e posibil sa fi uitat, e posibil sa fi incercat, sa pacalesti viata asta cu Dumnezeu. Si Dumnezeu te-a dus la capat. Ca sa faci ce? Si aici vine a doua lectie pe care o invat din pasajul acesta.

2. Cand ajungi la capatul puterilor, uita-te dupa cel mai clar semn prin care iti vorbeste Dumnezeu. Ma uit la acest Naaman si vad ca el a avut cateva semne premergatoare acestei confruntari cu profetul si cu Dumnezeu. Dumnezeu l-a pregatit pentru aceasta confruntare. Cand ajungi la limita, Dumnezeu iti da semne. Iti trimite anumite mesaje. Pentru ca toate incercarile ascund in ele insele semne. Semnele, sa intelegeti, sunt interventii speciale ale lui Dumnezeu in viata ta. El decide sa-ti vorbeasca, sa-ti comunice ceva intr-un mod aparte, nu intr-un mod firesc. normal. De cele mai multe ori, Dumnezeu  ne calauzeste in mod normal. Prin legile acestei tari sau acestei lumi, prin legile trupesti, prin legile ratiunii. Da, Dumnezeu le foloseste toate acestea. Dar exista momente de cumpana, cheie in viata ta. Ca si in viata acestui om, in care Dumnezeu trimite semne speciale. Uita-te cu atentie dupa cel mai clar semn pe care Dumnezeu ti-l da.

Poti gasi semne in locuri neasteptate: prin oameni oarecare si n-ai voie sa dispretuiesti aceste interventii ale lui Dumnezeu in viata ta. Daca te uiti la Naaman, vei vedea ca semnele construiau credinta lui Naaman. De pilda: Cand fetita aceea in casa lui a inceput sa vorbeasca despre prooroc, a fost un semn. Naaman putea sa ignore aceasta vorba. Dar cand ajungi la capatul puterilor, te intereseaza aceste semne. Te agheti de ele. Nu-i asa? Cand iti vorbeste cineva. Ca pana attune n-ai bagat seama. N-ai inteles. Era bruiata viata ta, mintea ta. Ah, cand esti la capat, devii mai sensibil. Vezi mai bine ce spun cei de langa tine. Sau cand slujitorii lui Naaman, probabil soldati langa el, care-l iubeau, care tineau la el, au avut indrazneala sa-i vorbeasca, Naaman a tinut cont de acest semn. Acestia sunt intermediarii pentru ca Dumnezeu  foloseste intermediari ca sa-ti vorbeasca tie, daca suntem atenti sau nu la ce ne vorbeste Dumnezeu. Ei functionau ca un fel de mici profeti care transmiteau mesajul eliberator in diverse forme. Oare va asculta Naaman vocea profetica care venea prin atatea canale?

Aici, sa stiti ce este o diferenta de abordare. Nu-l vad pe Naaman un tip mandru, diabolic (daca punem asa, in limbajul lui C S Lewis). Lewis vorbea despre o mandrie diabolica in comparatie cu vanitatea. Un fel de mandrie construita de noi insine. Da, avem o mandrie a noastra. Ne place sa fim aplaudati, sa fim giugiuliti, sa fim laudati, admirati- uneori in exces. Dar aceasta este vanitate, spune C S Lewis. Mandria diabolica este cand ii desconsideri pe ceilalti atat de mult incat nu-ti pasa ce cred despre tine. Naaman, insa, nu avea acest tip de mandrie si de aceea Dumnezeu s-a indurat de el. A fost vanitos, dar putea fi mantuit. Putea fi eliberat pentru ca a plecat urechea pentru ce spunea cei de langa el, care-i doreau binele. A vazut semnele, a dat cinste, sa zicem, acestor semne pe care Dumnezeu i le transmitea. De aceea, cand Elisei ii cere sa se scalde in Iordan, Naaman isi calca pe eul sau si asculta ce spun slujitorii si intra in apa.

De obicei, cand ajungem la capatul puterilor, Dumnezeu ne trimite oameni, mesaje, semne, care ne confrunta direct. Dumnezeu vrea sa ne puna intrebari foarte grele. De exemplu: Naamane, poti tu sa crezi cuvintele unei fetite? Ale unui profet batran? Ale unor subordonati? Poti tu sa te umilesti, sa te scalzi in apa unui riupentru ca ti-a cerut un ermit? De fapt, intrebarea era: Poti tu sa te smeresti inaintea Mea? Naaman a inteles ca toate acestea erau semne pentru el. Si ca solutia la vindecarea lui era smerenia. Ce trebuie sa invatam este ca atunci cand Dumnezeu vrea sa atinga un scop cu tine El va trimite semnele Lui, va interveni, ca sa cunosti voia Lui. Si atunci cand Dumnezeu iti da semne trebuie sa asculti. E singura conditie. Trebuie sa fi sensibil la vorbirea lui Dumnezeu. Sa-l cauti atunci cand ajungi la capatul puterilor, sa-L cauti mai mult pe el. Atunci, El iti va vorbi mai mult pentru ca te iubeste si vrea sa comunice cu tine. Si Dumnezeu poate sa-ti vorbeasca, spune Iov, prin visuri, prin vedenii, prin boala. Dumnezeu poate sa-ti vorbeasca prin esecuri, prin predici. Dumnezeu poate sa trimita chiar semne supranaturale. De ce nu? Nu trebuie sa le astepti ca obisnuinta. Ele pot veni ca exceptii. Dar Dumnezeu poate sa-ti vorbeasca prin semne naturale care sunt la indemana ta, usor de perceput. Pe care sa le vezi clar. De aceea, principiul suna asa: Cand ajungi la capatul puterilor, uita-te dupa cel mai clar semn prin care iti vorbeste Dumnezeu.

Dar sa stiti: semnele sunt daruri, daruri libere. Nu cred ca credinta lui Naaman a decis totul, pentru ca atunci credinta ar fi devenit un act cu care s-ar fi mandrit. Dumnezeu initiaza totul. Dumnezeu s-a atins de inima lui inainte si Dumnezeu i-a dat suficiente semne ca sa-i creasca credinta si apoi sa faca acel act al credintei de a intra in apa cu toata smerenia. Asta-i intrebarea pentru tine si pentru mine: Cand ai ajuns la capat si Dumnezeu e gata sa-ti vorbeasca, esti gata sa asculti? Sau inca esti orgolios, ca vrei nu stiu ce revelatii speciale pentru tine. E posibil ca Dumnezeu sa-ti dea, dar, ca sa-ti satisfaca orgoliul sau stiu eu ce cautari rationale, ascunse, neintelese ale tale; nu ti le va da in niciun caz.

Si mai am ceva de spus aici: S-ar putea ca unele semne pe care ti le da Dumnezeu sa nu se repete. Sa ai parte de ele o singura data. Si daca nu asculti, Dumnezeu nu-ti mai da altul. Vedeti, cand vorbim despre aceste semne, ma refer, poate la un cuvant din partea lui Dumnezeu intr-o zi ca asta. Poate cand citesti atent cuvantul si iti vorbeste tie cuvantul sfant a lui Dumnezeu. Poate sa fie o situatie, o circumstanta in care te pune Dumnezeu. Poate sa fie un om a lui Dumnezeu care sa vina sa-ti vorbeasca tie. Poate sa fie un vis. Poate sa fie un alt mijloc special a lui Dumnezeu. Am vorbit cu niste oameni care au avut aceste semne, atat de clare, de la Dumnezeu, in viata lor, fara sa le poata explica. N-au limbaj. N-au conceptele pentru asa ceva. Dar stiau ca Dumnezeu le vorbeste atunci. Oare asculti tu? (Din primele 25 de minute, mai sunt 15 minute din mesaj)

Biserica ,,Betel” Sebes, Alba VIDEO by aciducip

5 comentarii (+add yours?)

  1. timo74
    aug. 22, 2014 @ 10:11:41

    „cand ajungi”..nu „candi ai ajuns”..mai multa fidelitate in transcriere… daca o facem, sa o facem CU CALITATE!!!

    • rodi
      aug. 22, 2014 @ 10:20:13

      apreciez corectarea ta, dar, desi titlul la video este „cand ajungi” in primele 5 secunde fratele Emil Bartos ne spune ca titlul predicii sale este „Ce faci cand ai ajuns la capatul puterilor”.

      De obicei, folosesc titlul unui video cand transcriu, dar in acest caz, am ales sa folosesc titlul real al predicii care il avem din insusi gura predicatorului.

      Deci titlul articolului este titlul real al predicii.

  2. Trackback: Intreita slujba a Domnului Isus Hristos – Emil Bartos | agnus dei - english + romanian blog
  3. Trackback: Emil Bartos: Cuvantul lui Dumnezeu – Biserica Speranta Timisoara | agnus dei - english + romanian blog
  4. Trackback: Emil Bartoș – Anunț mortuar | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari